3 tips til at skrive hurtigt og bedre

Skriv hurtigt og bedre

Med disse 3 tips til at slå den indre kritiker fra, kan du skrive gode bøger hurtigere. Foto: Mariangela Raponi

Dette indlæg handler om, hvordan du kan skrive bedre bøger hurtigere. Det handler om hurtigskrivning, men ikke kun. Det handler nemlig også om, hvor vigtigt det er at slå den indre kritiker fra. For efterhånden som jeg har skrevet en del bøger, blogindlæg, artikler, opgaver mv. gennem årene har jeg lært, at det ikke er nok “bare” at sætte uret på 20 minutter og så skrive derudad. Sommetider skal der mere til!

Så i dette indlæg får du 3 tips til, hvordan du får dit antal ord op. Altså kort sagt, hvordan du lærer at skrive flere ord i minuttet.

Og hvorfor så det, spørger du måske.

Behøver jeg skrive hurtigt? Er det en konkurrence? Behøver vi alle sammen udgive 30+ bøger inden vi er 32?

Nej, det behøver I sådan set ikke. Men kunne det ikke være fedt, hvis de scener, du virkelig glæder dig til at skrive nærmest bare skrev sig selv frem? Hvis det kun tog en time at skrive et (godt) blogindlæg? Hvis du havde tid til både at være sammen med din mand om aftenen, når børnene var puttet og samtidig komme videre med din fantasyroman? Hvis du rent faktisk kunne leve af at skrive?

For at hjælpe dig med ovenstående, har jeg samlet disse 3 tips til at skrive bedre bøger hurtigt. De er inspireret af min egen praksis, af skrivekurset Skriv en bog på en uge, af powerwriting-teknikken og ikke mindst af bogen Writing better faster, som jeg synes er virkelig, virkelig god.

3 tips til at skrive hurtigt og bedre – for forfattere og andre skrivende 

1. Skriv ucensureret.

Der er mange grader af hurtigskrivning. De fleste har prøvet at sætte deres ur på 20 minutter (eller mindre) og så skrive derudad. Nogle fik en aha-oplevelse, fordi de skrev virkelig meget. Andre kunne ikke rigtigt få det til at fungere og sad alligevel og gnavede i blyantens ende.

Uanset hvilken af de to kategorier du tilhører, er det langt fra sikkert, at du mestrer hurtigskrivning til fulde. Faktisk vil jeg vove at påstå, at man ALTID kan blive bedre til hurtigskrivning.

Og det handler faktisk ikke kun om at lære rent fysisk at skrive hurtigt på tastaturet.

Det handler i langt højere grad om at skrive mere ucensureret. 

Når jeg skriver ucensureret, mener jeg uden at tænke på, om det bliver godt. Uden at tænke på, om der er en rød tråd, fejl, dårlige formuleringer. Jeg mener simpelthen bare at skrive som det falder én ind, og fortsætte med det i et afgrænset stykke tid.

Og så derefter rette og redigere det til det er godt nok til at nå andres ører.

Sådan skriver jeg lige nu dette blogindlæg. Jeg skriver simpelthen alt det, jeg har på hjerte. Og af erfaring ved jeg, at det nok skal komme til at hænge sammen, når jeg har rettet de værste afstikkere bagefter. Jeg ved også, at jeg kan nå at skrive, rette og udgive det på en time. For ellers når jeg nemlig ikke at hente i børnehave/vuggestue til tiden. Der er altså en naturlig bagkant på, hvor lang tid jeg kan bruge på indlægget. Og det tror jeg faktisk sommetider er sundt!

Men for at vende tilbage til dette punkts kerne: Det er vigtigt at skrive ucensureret, for kun på den måde kan du hurtigt få en masse ord ned på papiret.

I starten er de måske dårlige, men de dårlige sætninger er netop det, der leder dig videre og inspirerer dig til gode sætninger, ja måske endda gode afsnit eller gode kapitler. Og så kunne du jo ikke have undværet de dårlige sætninger. Og de er jo virkelig nemme at redigere ud bagefter!

Så drop den indre kritiker og SKRIV

2. Skriv først, ret bagefter

I forlængelse af ovenstående er det enormt vigtigt, at du adskiller de to hjernehalvdeles arbejde. Okay, jeg ved ikke nok om hjernen til at stå teoretisk inde for det her, men jeg har læst, at den ene halvdel af hjernen er kreativ og den anden er analytisk. Og man bruger den kreative, når man skriver og den analytiske, når man redigerer. Det lyder logisk i mine ører.

Så derfor – beslut at du vil skrive et helt kapitel/en hel novelle/en hel roman, inden du redigerer. Og hold dig til det! Og frem for alt så stop med at redigere MENS du skriver. Lad dig ikke gå på af røde streger, manglende bosgtaver og lignende. Det stopper dit flow at gå tilbage og rette det.

Hvis det generer dig at se på røde streger og du kommer til at genlæse din tekst, så smid et tørklæde over skærmen. Eller gør skriften så lille (eller stor), at du ikke kan læse, hvad der står. Eller brug en app på nettet, der gemmer det du skriver (de findes, men jeg har ikke selv prøvet dem endnu. Har du?)

Du bliver mere produktiv, hvis du ikke hele tiden skal tænke over, om det du laver er godt nok. Og du bliver mere effektiv, hvis du ikke hele tiden skal stoppe op og rette. Og når du er produktiv, føler du dig også mere kreativ, ja måske kommer du endda i tilstanden flow. Og i den tilstand er der meget større chance for, at du når helt ind under huden på dine karakterer og spinder guld i dit sprog.

3. Brug nettets sjove skrive-apps

Du kan sagtens skrive på forskellige måder for at se, hvad der virker bedst for dig. Og for at træne dig op til at skrive flere ord i minuttet.

Det er ligesom sportsfolk træner på forskellige måder. Når du skriver, så træner du jo på en måde også din “skrivemuskel”.

Jeg kan skrive 1000 ord på 15 minutter. Det er meget, men ikke exceptionelt.

Men det er ikke vigtigt, om du kan skrive mere eller mindre end mig. (Og du kan i øvrigt sagtens øge dit ordantal ved at øve dig.) Det vigtige er, at du i første omgang lærer at slå den indre kritiker fra og skrive STØT så du når ind under huden på din tekst.

Når du har gjort det nogle gange, vil din krop vænne sig til det, og du vil efterhånden have lyst til at skrive sådan.

Hvis du i starten har svært ved at skrive frit ved bare at sætte et ur på 20 minutter (det er i perioder heller ikke nok for mig), så prøv en af nettets skrive apps. Jeg bruger selv pt Write og Die 2 og The most dangerous writing app.

Den første får rød skærm og en alarm går i gang, hvis man stopper med at skrive i mere end nogle sekunder. Den anden SLETTER det man har skrevet, hvis man stopper mere end 6 sekunder (så der tør jeg ikke skrive i længere moduler end 5 minutter;-))

Du skal selvfølgelig lige undersøge de apps du bruger (også de to ovenstående). At de er sikre og gratis og sådan. Men selv har jeg været meget glad for de to ovenstående, og håber, at de fortsat vil være til rådighed!

Jeg har konsekvent skrevet i de apps siden i fredags, og allerede i dag (onsdag ugen efter) har jeg øget mit daglige antal ord. I fredag virkede det fuldstændig vildt, at jeg skrev 5000 ord på en arbejdsdag (9-16) og jeg troede, at det var en engangsting. I dag gjorde jeg det samme! Og i går skrev jeg 3600 ord og dagen før 4400 ord. Så kommer man altså hurtigt længere ind i sin roman …

Jeg håber, at dette indlæg har inspireret dig til, hvordan du kan slippe din indre forfatter løs og bare SRIVE derudad. Og når du så er færdig med at skrive din bog, så kan du jo læse mit indlæg om, hvordan man redigerer sit manuskript, så det bliver klart til et forlag.

For når jeg skriver, at du bare skal skrive ucensureret og med hurtigskrivning, så mener jeg jo selvfølgelig ikke, at du skal udgive noget sjusket crap i sidste ende. Jeg mener bare, at det er ok at du OGSÅ skriver crap. Det gør vi jo alle engang i mellem! Det skal selvfølgelig luges væk, og så står du tilbage med en rigtig god bog, som du ikke har brugt de sidste ti år på at (tage dig sammen til at) skrive.

God skrivelyst, og hvorfor ikke starte NU?

Kunne du bruge indlægget? Og har du flere spørgsmål? Du er velkommen til at smide en kommentar nedenfor.

Ps. Måske vil du også kunne lide mit indlæg om, hvordan du kan skrive en bog på en måned

This Post Has 2 Comments
  1. Knud Romer sagde i forbindelse med lanceringen af sin seneste bog, at man skriver en god bog ved at redigere en dårlig. Det tænker jeg gerne på, hvis jeg har svært ved at slå den indre kritiker fra.

    Man er simpelthen nødt til at skrive en dårlig tekst, hvis der senere skal komme noget godt ud af det. Og sådan kan det ske, at man kommer i mål med et manuskript ved at overbevise sig selv om, at man overhovedet ikke skriver en god tekst – mens men er i gang med at gøre netop det 🙂

    1. Hej Christina. Det synes jeg simpelthen er et fantastisk citat. Det vil jeg huske fremover! Tak for at dele det med os andre. Mh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.