Du kan også skrive en bog på en måned

Skriv en bog på en måned

Drømmer du om at skrive en bog? Så får du Camilla Wandahls bedste råd til, hvordan du kommer i gang og faktisk bliver færdig. Måske endda på en måned? Foto: Kirsten Frandsen

Drømmer du (også) om at skrive en bog? 

Har du længe drømt om at skrive en bog, men haft svært ved at komme i gang?

Jeg har mødt utrolig mange mennesker, der gerne vil skrive en bog. Om deres liv, deres arbejde eller måske en stor fantasyroman. Langt, langt de fleste har stadig ikke skrevet bogen, når jeg møder dem tre år senere. Og langt de fleste af dem er faktisk ikke engang kommet videre.

Kender du det?

Den ene dag tager den anden, du har måske travlt med job, børn, hund, træning, Netflix, Facebook osv. Eller du vil gerne researche mere om den historiske periode, få styr på plottet eller være sikker på, at det nu også er den rigtige idé, du arbejder på.

Og derfor kommer du ikke i gang.

Mit allerbedste råd er: Gå i gang nu.

Sådan kommer du i gang med at skrive din bog

Jeg mener det helt seriøst, gå i gang lige nu. Du sidder sikkert og læser dette, fordi du har 10 minutter i toget/på toilettet/i sofaen/mens du laver mad. Når du er færdig med at læse dette indlæg, så læg telefonen fra dig og tag en blok eller din computer.

Sæt dig ned (eller stå op, jeg har skrevet masser mens jeg har stået ved køkkenbordet og lavet mad) og sæt dit ur på ti minutter. Start med netop det fra din bog, der falder dig ind og SKRIV.

Hvis du ikke kan komme i tanke om en bestemt scene fra din bog, så tving dig selv til at sætte din hovedperson i en tilfældig situation. FX skriv om, at han spiser.

Hvis det er en fagbog, så start med et hvilket som helst kapitel, som gør dig glad. Introen eller sidste, opsumerende kapitel – det er ikke vigtigt. Det vigtige er, at du går i gang.

Sådan kommer du videre med din bog

Du kan sagtens skrive en hel bog på denne kaotiske måde. Bliv ved med at bruge hurtigskrivning, pres dig selv og skriv i 20 minutter ad gangen. Læs Slug Frøen, hvis du har brug for mere inspiration og motivation.

Gør det tre gange om dagen, seks gange om dagen eller hvor meget du har tid til. Hvor mange ord skriver du på 20 minutter? Hvor lang skal din bog være? Hurtigt vil du se ordmængden vokse, og det vil give dig selvtillid til at skrive mere. Husk, det gælder ikke om at skrive mest, men om at SKRIVE uden at gå i stå.

På et tidspunkt går du måske i stå, fordi du har brug for at få styr på plottet eller kompositionen. Det er ok. Sæt dig ned og tænk over dit plot. Eller hurtigskriv OM plottet.

Men lov mig, at hvis du har plothuller, som du ikke kan løse, så opgiver du ikke bogen. Du skriver videre! Plothuller har det nemlig med at løse sig selv, når man skriver videre. Og hvis de ikke løser sig, kan du altid løse dem i redigeringen – evt. med hjælp fra en betalæser.

Sådan skriver du din bog færdig

Måske kommer du i et sådant skriveflow, at romanen nærmest skriver sig selv færdigt. Du er måske så tændt på bogen hen mod klimaks, at du benytter al din fritid til at skrive løs for at se, hvordan de to elskende får hinanden. Det er skønt, når det føles sådan at skrive.

Det kan også være, at det er lidt mere en kamp. Du bliver måske lidt udmattet, når du tænker på, hvor langt der er igen. Du føler, det er dårligt, eller du ved ikke, hvad bogen skal slutte med.

Det er okay. Jeg tror de færreste synes, det kun er nemt at skrive en bog. Jeg bliver i hvert fald selv ofte usikker på min bog undervejs. Efterhånden har jeg lært, at det er en del af processen, og at det der virker er at SKRIVE. Men sommetider har jeg brug for at spark bagi af en forfatterkollega.

Det der virker allerbedst for mig, hvis jeg går i stå er, at sætte mit ur på 20 minutter og så tvinge mig selv til at skrive videre. Selvom scenen så starter dårligt, så går det som regel bedre efter nogle minutter.

Hvis du er vedholdende og skriver hver dag, vil du på et tidspunkt nå slutningen. Mange tror, det er super svært at skrive en slutning, fordi det er her alle trådene skal samles.

Men faktisk er det ikke anderledes end resten af bogen – det gælder om at skrive et udkast til din slutning, for så kan du ALTID rette den til bagefter, når du får nogen til at betalæse din bog. Slutningen behøver IKKE være et episk mesterværk i første udkast.

Skriv en bog på en måned

Hvis du kan lide at presse dig selv, så sæt en deadline. Når jeg skal skrive første udkast til en ungdomsroman i stil med Hjerte i vente og Et stykke af månen (ca. 45.000 ord), sætter jeg gerne en måned af til det.

Så laver jeg simpelthen et regnestykke og deler antallet af ord med antallet af dage, jeg har til rådighed. Det er så mange ord, jeg skal skrive om dagen. Hvis du ved, hvor mange ord, du kan skrive på 20 minutter, kan du faktisk regne ud, hvor lang tid det (i teorien) vil tage dig at skrive første udkast.

Hvis jeg skal skrive en bog så hurtigt, skal jeg skrive den med hurtigskrivning. Og jeg er godt klar over, at det kan være svært at finde tiden. Har du aftenerne fri for børn og andre forpligtelser, kan du droppe TV og skrive 3 x 20 minutter hver dag. Så kan du måske sætte nogle weekenddage af til at arbejde i længere stræk. Og måske kan du så nå det på en måned?

Find tiden til at skrive

Har du mulighed for at tage væk en weekend og virkelig få skrevet i gennem? Kan du proppe 20 minutter ind i toget på vej til arbejde, 20 minutter mens maden simrer og 20 minutter efter ungerne sover? Kan du stå en time tidligere op denne måned for at skrive?

Jeg skrev min første (og endnu uudgivne) fantasyroman, mens jeg gik i gymnasiet. Det meste af romanen skrev jeg ovre på skolen, fordi jeg mødte 45 minutter tidligere ind hver dag. Sådan fik jeg ro til dén skriveproces. Men jeg er også virkelig en morgen-skriver.

Jeg skrev Et stykke af månen, mens jeg hjemmepassede min baby på ca. 9 mdr. Dvs jeg skrev mens han sov. Han sov to lure af halvanden times varighed hver dag, og de, der har prøvet at passe babyer, ved, at der også er mange andre ting, man gerne vil nå, når baby sover! Men barslen var sluppet op, og bogen skulle skrives (og det var faktisk en mega fed skriveproces!).

Og så husk, at det vigtigste jo ikke er, om du skriver bogen på en måned. Det vigtigste er, at du faktisk kommer i gang. Hjerte i vente blev jeg fx ikke færdig med inden for min deadline (som var, at jeg skulle starte på lærerseminariet), men jeg nåede så langt, at jeg alligevel fik skrevet den færdig efter jeg startede.

Skriv nu!

Mit allerbedste råd til dig, der gerne vil skrive en bog er altså at komme i gang. Det lyder sikkert lettere sagt end gjort, men når først du får brudt det tomme papir og opdager, at du faktisk kan komme videre ved at tvinge dig selv – og at der oven i købet kommer bedre og bedre ord ud af det, så vil du få mere glæde ved dit skriveproces.

Du vil føle dig som en skrivende person, ja måske oven i købet som en forfatter.

For at blive forfatter handler bestemt ikke kun om at have talent. Det handler lige så meget om øvelse, håndværk og hårdt arbejde.

Sæt i gang! 🙂

Ps. Måske vil du have glæde af at læse nogle af mine indlæg om at finde din passion på min anden blog, hvor jeg fx fortæller om, hvorfor du skal begynde at udleve din drøm allerede i dag og hvordan du kan finde mere ego-tid i en travl hverdag med børn.

Ps. Når du er færdig med dit førsteudkast, er det tid til at redigere bogen, for efter hurtigskrivningen er den sikkert rodet. Du kan læse mere om redigeringsfasen her🙂

This Post Has 10 Comments
  1. Jeg er i gang med min første bog, og er meget i tvivl om, hvor man sender sit manuskript hen, hvis man gerne vil forsøge at få den udgivet? Og er der nogen steder der er bedre for første udgivelser end andre?
    Mvh
    Karin

    1. Hej Karin

      Mange tak for din kommentar!

      Der er ikke nogen forlag, der er bedre til debutanter (første udgivelse) end andre. Det må komme an på, hvilken type bog du arbejder på. Jeg vil råde dig til at finde bøger der ligner, og så se, hvilke forlag de er udkommet på.

      Mange hilsner Camilla

    1. Hej Sonia.

      Mange tak for din besked.

      Der er ikke nogen aldersgrænse. Alle der har lyst, kan skrive en bog. Men hvis et forlag skal vælge at udgive den uden at man selv betaler for det og hvor man får royalties og honorar for bogen, skal den selvfølgelig være rigtig god. Så måske har man bruge for at øve sig lidt mere.
      Hvis man selv udgiver bogen (og betaler for det), så bestemmer man jo selv, hvor gammel man vil være.

      Mange hilsner Camilla

  2. Hej Camilla

    Jeg har lige ‘opdaget dig på nettet’.
    Tak for dine kloge og opmuntrende ord.
    Du RYSTER mig med din effektivitet!
    😉 😉
    Og …
    Jeg er bare NØDT til at forsøge at sige noget til Sonia ovenfor!
    Man er aldrig for ung (eller for gammel) til at følge sin drøm.
    Vi kan ikke styre, hvad mennesker omkring os mener eller siger om det, vi laver, og de kommer tit til at såre os.
    Men giv ALDRIG op! Vær som mælkebøtten! Bryd igennem asfalten! Og find DIT solskin!

    De bedste hilsner
    Jens Christian
    59 år (= for gammel)
    😉

    1. Hej Jens Christian
      Tusind tak for de opmuntrende ord og for rosen af bloggen. God skrivelyst 🙂
      Mh Camilla

  3. Hej Camilla jeg er så meget i tvivl om min bog er en novelle eller en almindelig bog😔Kan du hjælpe mig.

    Jeg vil skrive en ungdomsbog om angst og hvordan Tulle kommer igennem ved hjælp af de oplevelser jeg giver hende.

    Det er over 1 uge oplevelserne er og der er en del personer med: familie, veninde og dreng hun forelsker sig i.

    Tak

    1. Hej Lene
      Tak for din besked. Det er meget svært at svare på, om din historie er en novelle eller en roman. Grænserne er meget flydende, og i dag udkommer der mange meget korte ungdomsromaner, som næsten er novellelængde. Min egen Før og efter Selma er fx ret kort – ligesom der findes ret lange noveller. Så mit bedste råd er bare at skrive historien færdig. Hvis den så er meget kort, kan du måske skrive nogle flere og så er det en novellesamling, og hvis den er lidt længere, kan den måske blive til en kort roman. Hvor lang tid handlingen strækker sig over er ikke afgørende – man kunne sagtens forestille sig en roman, der foregik over én dag, men var 200 sider lang jo.
      God skrivelyst!
      Mange hilsner Camilla

  4. Hej Camilla W.

    I de seneste fire år har jeg skrev med den samme bog, og elsker det, uden tvivl! Men har det meget svært at komme videre, problemet er, det plagede i siden 2020, og det plager mig i helvede til! Jeg kan ikke fokusere mig, har svært at forstå med ordets betydninger og bliver tit distraheret.

    Hvad er skylds af det?

    Mange hilser fra Caroline.

    1. Hej Caroline
      Tak for din besked. Jeg kan desværre ikke svare dig på, hvorfor du har svært ved at koncentrere dig. Det tænker jeg, du skal tale med en dansklærer, dysleksiekspert eller læge om (afhængig af hvor alvorligt du selv oplever det). Mit bedste tip til fokus er at hurtigskrive i 20 minutter ad gangen, men jeg ved ikke, om det kan hjælpe dig. Jeg ønsker dig held og lykke.
      Mange hilsner
      Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.