Guide: Forfatterforedrag for børn på biblioteket

Forfatterforedrag for børn

At afholde et forfatterforedrag for børn på sit bibliotek kræver planlægning. Foto: Høst og Søn

Skal du arrangere et forfatterforedrag eller forfatterbesøg for børn på dit bibliotek for første gang? Eller har I allerede et par gange haft besøg af forfattere, men nu søger du ny inspiration?

Så kan denne guide måske inspirere dig. Her har jeg nemlig samlet de bedste tips og råd til at planlægge et forfatterbesøg for børn. Disse råd har jeg samlet gennem de seneste 8 år, hvor jeg selv har rejst rundt i landet og holdt foredrag for børn og unge om mine bøger.

Guiden er primært rettet mod biblioteker, der skal invitere forfattere til at holde foredrag, men måske kan kirker og skoler også bruge den. Og selvom den handler om forfatterforedrag for børn, så gælder noget af det sikkert også foredrag for voksne.

Hvem er målgruppen for foredraget?

Måske inviterer I fast en forfatter hvert forår og efterår til at komme og holde foredrag for børnene på biblioteket. Måske har I tidligere inviteret teater- og musikfolk. Eller måske er det faktisk allerførste gang, I har valgt at invitere nogen på besøg på børnebiblioteket – eller bare første gang, det er dig, der står for det.

Uanset hvad, synes jeg det vigtigste allerførst at få afklaret er, hvem målgruppen er.

Der findes selvfølgelig situationer, hvor man ved, at man vil have NETOP DEN forfatter eller foredragsholder ud. Men hvis det ikke forholder sig sådan, og man er lidt mere åben, så synes jeg, man skal starte med målgruppen.

Er det små børn fra 1-3 år? Større børn fra 3-5 år? Børn på mellemtrinnet – eller de unge i udskolingen?

Fordele og ulemper ved målgrupperne

Hver målgruppe har sine fordele og ulemper. Selv holder jeg flest foredrag for 8-12årige og 13-16årige.

Af disse to målgrupper er det klart min erfaring, at det er lettest at få de 8-12årige til at komme sammen med deres forældre – de 13-16årige kan være lidt sværere at “fange ind” på biblioteket – de har travlt med meget andet end bøger. Så dem holder jeg oftest foredrag for på skoler.

Hvis du gerne vil lave et foredrag for unge er det derfor en rigtig god idé at finde nogle unge og invitere til arrangementet – fx den lokale skoles udskoling. Dette kan faktisk også anbefales, hvis det er mellemtrinnet.

Jeg vil tro, at de små børn under 8 år er lettere at få til at komme sammen med deres forældre, da de er i en alder, hvor familier laver mange ting sammen. Jeg tager i hvert fald ofte selv til bibliotekets arrangementer med min næsten-treårige.

Når du ved, hvem din målgruppe er, kan du gå i gang med at finde en forfatter, der passer til målgruppen.

Hvilken forfatter skal du vælge til dit foredrag? 

Der er SÅ mange forfattere derude, at det kan være svært at vide, hvem du skal vælge. Måske har du en favoritforfatter, som du ved er rigtig god til at holde foredrag. Så skal du selvfølgelig bare invitere ham eller hende!

Det kan også være, at der er nogle bøger på dit bibliotek, som er super populære – så kan du jo invitere forfatteren til de bøger.

Du kan også finde inspiration ved at tage på Bogforum eller hen til andre biblioteker og høre forfatterforedrag. På denne måde ved du, om du kan lide forfatterens måde at holde foredrag på, og måske har du endda mulighed for at veksle et par ord med vedkommende. Jeg er i hvert fald selv ofte blevet booket af bibliotekarer og skolelærere, der har hørt mig på Bogforum.

Der kan være fordele ved at vælge en kendt forfatter og foredragsholder, da vedkommende så er vant til at stå på scenen, og børnene måske kender hendes/hans bøger. Men der kan også være noget skønt i at støtte en ny, upcoming forfatter, som du måske har set på Bogforum. Og alle skal jo starte et sted!

Foredrag for børn

Et foredrag kan også holdes udendørs og i regnvejr. Tilhørerne sad under paraplyer! Foto: Jannie Schjödt Kold

Vil du have besøg af flere forfattere?

Der er selvfølgelig også mulighed for, at du kan invitere flere forfattere til samme arrangement. Det giver en helt anden energi, at have flere forfattere på besøg sammen.

Jeg har fx holdt fælles foredrag sammen med Line Kyed Knudsen, Sandra Schwartz, Nicole Boyle Rødtnes, Caroline Ørsum, Ronnie Andersen og Nick Clausen.

Vil du gerne have flere forfattere på besøg, kan du enten selv vælge nogen, du synes komplimenterer hinanden godt, eller du kan spørge den første forfatter, om han/hun kan anbefale nogle andre.

Hvad skal forfatterforedraget handle om? 

Forfatterens foredrag skal selvfølgelig handle om vedkommendes bog/bøger. Derfor er det en rigtig god idé på forhånd at aftale, hvilke bøger forfatteren skal tage udgangspunkt i.

Måske har du ønsker, måske har forfatteren selv et forslag. Måske ved du, at børnene allerede har læst en eller flere af forfatterens bøger. Så er det jo oplagt at vælge dem!

Lyt til forfatteren – han eller hun har sandsynligvis god erfaring med, hvad målgruppen synes er fedt at høre om. Fx tror mange, at det er kedeligt for drengene at høre om Alt om at være pige (det er jo en pigebog!), men sandheden er, at drengene griner lige så meget som pigerne.

Det skyldes selvfølgelig, at jeg vælger en vinkel på bogen, som drengene også synes, er sjov (ja, hunde der … gør dét … er ofte et hit!).

Skal forfatteren læse højt? Eller lave en skriveøvelse?

Det er også en god idé at aftale, om der skal være højtlæsning inkluderet. Nogle forfattere læser meget gerne op, andre helst ikke.

Husk at sige, hvis du meget gerne vil have højtlæsning med!

I kan også aftale, om foredraget skal afsluttes med en skriveøvelse – eller måske endda være en del af et længere skriveforløb/skriveværksted/skriveworkshop for børnene.

Mellemtrinnet er i øvrigt ofte glade for autografer og muligheden for at stille spørgsmål efter/under foredraget.

Foredrag for børn

Det er en rigtig god idé at give børnene tid til at stile spørgsmål, så de føler sig set og hørt. Evt. kan I udlodde en bog til bedste spørgsmål! Foto: Bettina Lindskow

Hvor skal foredraget afholdes? 

Du ved sikkert selv, om I har en egnet sal til at holde foredrag i, så derfor kommer jeg bare med mine egne betragtninger og erfaringer i dette afsnit.

Jeg har holdt foredrag meget forskellige steder – lige fra rigtige scener (endda en rådhussal!) til græsplæner. Jeg har holdt foredrag i skoleklasser, kantiner, gymnastiksale og midt i bibliotekets udlån. I små værelser på biblioteket og kæmpestore sale. På Bogmesser og en enkelt gang i en kirke.

Rigtig meget kan lade sig gøre, men der er alligevel nogle ting, der er værd at overveje: Er der plads til, at børnene kan sidde ned? Puder på gulvet kan være ok, stole er bedre. Men alle skal i hvert fald kunne sidde, så de kan se, ellers kommer der let uro.

Skal folk kunne komme og gå? Det kan de midt i bibliotekets udlån, men ikke i en sal for sig.

For forfatteren er det som regel rarest, at folk ikke kan komme og gå, men det kan omvendt være en fordel, at det er midt i udlånet, hvis man har svært ved at tiltrække folk. Især hvis målgruppen er små børn. Til gengæld giver det måske mere uro.

Hvad skal forfatteren bruge til sit foredrag? 

Det skal du selvfølgelig altid spørge den enkelte forfatter om.

Selv beder jeg som regel om, at der er en computer med projekter, så jeg bare skal medbringe mit usb-stik med en powerpoint. Derudover sætter jeg pris på et bord til at udstille mine bøger på. Og en stol, hvis jeg skal give autografer.

Det er også skønt med et glas vand. Nogle steder er jeg faktisk også blevet budt på frokost før eller efter foredraget! Det er dejligt, hvis man rejser langt.

En anden god ting er at samle alle de eksemplarer af forfatterens bøger, der er hjemme på biblioteket. Så kan børnene nemt låne dem umiddelbart efter foredraget. Det er smart!

Hvordan får du folk til at komme til foredraget? 

Okay, lad os bare indse det: Det er ikke lige alle børn og forældre, der stormer ind på bibliotekets hjemmeside for at se næste måneds arrangementer. Jeg gør, men jeg hører nok til undtagelserne;-)

Så du skal altså reklamere for foredraget, hvis du vil have nogen til at komme. Fortæl vidt og bredt om det i udlånet. Sæt måske sedler ind i forfatterens bøger. Lav en plakat – og del meget gerne eventen på Facebook.

Spørg også gerne forfatteren, om han/hun kan dele i sit netværk.

Det allerbedste tip er dog ALTID at alliere dig med den lokale skole, SFO eller Klub. Så kan I aftale, at børnene kommer sammen med en lærer/pædagog – ja, måske kan de endda læse en af forfatterens bøger i undervisningen. Men husk at aftale det rigtigt med læreren, så du VED de kommer og ikke pludselig står med en forfatter og en masse tomme sæder!

Hvornår skal foredraget ligge?

Det bestemmer du selvfølgelig selv – evt. i samråd med forfatteren.

Hvis du gerne vil have, at børnene skal komme sammen med deres forældre, er weekenden et ret godt bud. Eftermiddage/aftener kan evt. også bruges.

Hvis skolerne derimod skal kunne komme, skal det passe med deres skema. Så er det nok en god idé at spørge den lokale skole først.

Hvad koster det at holde et forfatterforedrag på biblioteket? 

Dette kan man simpelthen ikke svare på. Det er jo forskelligt fra forfatter til forfatter, hvilke priser, de tager. Nogle forfattere skriver deres priser på hjemmesiden (det gør jeg for eksempel), andre skal man skrive en mail til for at spørge.

Biblioteker og skoler kan i øvrigt søge støtte til forfatterbesøg, forfatterforedrag og skriveværksteder (læs venligst selv de nærmere betingelser) via Forfattercentrum hos Kunst.dk, hos Børn og unges møde med forfattere og illustratorer på Kunst.dk og Huskunstnerordningen.

Det er almindelig kotume, at man betaler forfatterens udgifter til transport og evt. overnatning, men det er selvfølgelig også noget, man skal aftale med den enkelte forfatter.

Så er der ikke mere tilbage end at ønske dig rigtig god fornøjelse med at stable et forfatterbesøg på benene! Jeg håber, at både du og børnene får en skøn dag. Og hvis du har nogen spørgsmål, er du velkommen til at stille dem som en kommentar neden for eller sende mig en mail

Og til alle arrangører og forfattere, der allerede HAR stået for foredrag på biblioteker (og skoler) – hvad er jeres bedste tip til at gøre foredraget til en rigtig god oplevelse for alle parter? 

– Det kan også være, at du har lyst til at læse første del af min serie foredragsskolen, hvor jeg giver forfatteren 3 tips til at holde foredrag for børn og unge?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.