3 måder at leve af dit forfatterskab – sådan bliver du fuldtidsforfatter

Kan man leve af at være forfatter

Drømmer du om at leve af at skrive bøger? I dette indlæg kommer jeg med 3 tips til, hvordan man kan gøre forfattergerningen til sin levevej. Men det kræver hårdt arbejde! Foto: Mariangela Raponi

Kan man leve af at være forfatter? Det spørgsmål får jeg igen og igen og i dette indlæg vil jeg komme med mit mest kvalificerede svar på det – og forslag til, hvad du kan gøre, hvis du selv drømmer om at leve af forfattergerningen.

Du har skrevet en bog. Måske har du endda skrevet et par stykker. Nu drømmer du om at kvitte dit fuldtidsarbejde og leve af at skrive på fuld tid.

Men det kan ikke lade sig gøre. Vel?

Jo, det kan det faktisk godt.

Men det er hårdt arbejde. Og det kræver måske også, at du går på kompromis med dit eget billede af, hvad det vil sige at være forfatter på fuld tid.

For ligesom alle andre jobs, er det ikke kun lutter lagkage at være fuldtidsforfatter.

Men det er helt bestemt knoklearbejdet værd, hvis du spørger mig!

Livet som fuldtidsforfatter

Forfattere lever på lige så mange forskellige måder som andre mennesker. De har lige så variable indkomster og bor i lige så forskellige hustyper. Nogle har børn, andre har hunde og atter andre rejser jorden rundt, mens de skriver. Hvad drømmer du om?

Jeg har to små børn, og derfor er mit liv pt tættere på en lønarbejders end det nogensinde har været før. Jeg står op klokken 6, har almindelig kaotisk morgen med Rugfras og havregrød indtil den store bliver afleveret ved 8 tiden. Min kæreste har barsel med den lille, og jeg arbejder hjemme (når jeg ikke lige ammer osv.)  indtil om eftermiddagen, hvor vi henter den store i børnehaven.

Om eftermiddagen, aftenen og i weekenden er jeg på som mor og arbejder slet ikke. Eneste undtagelse er, hvis jeg får en super vigtig mail – så svarer jeg så hurtigt som muligt. Og sommetider kan jeg også snige et blogindlæg ind i løbet af weekenden, hvis begge unger sover eller sådan noget. Men altså ellers er min tid ret lønarbejder- med-familie-agtigt opbygget lige nu.

Sådan behøver dit forfatterliv selvfølgelig ikke at være! Da jeg ikke havde små børn, var min tid meget mere flydende. Måske arbejdede jeg mega meget en hel weekend, og så holdt jeg fri om mandagen. Eller jeg tog til træning om formiddagen og arbejdede om aftenen. Det var en ret fleksibel tilværelse.

Der er dog én ting, der gælder uanset hvordan din forfatterhverdag er bygget op. Og det er, at økonomien skal løbe rundt.

Og det er faktisk dét dette indlæg handler om. Altså hvordan du kan komme til at leve af dit forfatterskab.

3 måder at leve af dit forfatterskab

Nu tager jeg udgangspunkt i, at du allerede har skrevet og udgivet minimum én bog. Hvis ikke du har det, vil jeg mene, at det er første skridt, og så skal du måske starte med at læse dette indlæg om, hvordan du kan skrive en bog på en måned.

De tre måder at leve af sit forfatterskab, som jeg vil præsentere nedenfor, er selvfølgelig ikke så stramt adskilte, som det lyder. Altså de fleste forfattere kombinerer flere af dem eller skifter fra den ene til den anden i løbet af deres karriere. Så når jeg stiller dem helt adskilt op, er det ligesom for at give dig en idé om, at der er mange andre muligheder end at skrive Den Nye Harry Potter.

3 måder at leve af dit forfatterskab – here we go:

1- Skriv en mega bestseller.

Det behøver måske ikke være Harry Potter-niveau, mindre kan helt klart gøre det.

Du kan leve af bogen, filmatiseringerne og skrive resten af serien på Hawaii. Måske bliver du lige så rig som Dronningen af England?

Okay, indrømmet, den var lidt sarkastisk.

Nogen skal jo skrive bestsellerne. Nogen er heldige og rammer med en rigtig original idé på det helt perfekte tidspunkt. Og deres bog bliver SÅ populær.

Det er bare ikke særlig nemt at regne med. Og hvis du planlægger at leve af at være forfatter, bliver du nok nødt til at gå en lidt mere realistisk vej. En vej hvor du rent faktisk kan planlægge din indkomst over de næste år bare lidt.

2- Skriv mange, gode bøger – vær en produktiv forfatter. 

Denne her er lidt tricky. Men den virker!

Hvis du kan skrive mange bøger, der er så gode, at biblioteker (og gerne boghandlerkunder også) bliver ved med at købe dem, så har du en indtægt fremadrettet.

Men det skal ikke bare være bøger – det skal være gode, efterspurgte bøger.

Det kan godt være, at din indtægt er ujævn, men hvis du kan blive ved med at udgive gode bøger, kan du reelt set også blive ved med at få forskud, royalty og bibliotekspenge. Og hvis du er rigtig heldig får du måske også nogle legater (det kan du dog også få, selvom du ikke har udgivet mange bøger).

Jo flere bøger, du har på biblioteket, jo flere bibliotekspenge får du. Og jo flere gode bøger du skriver, jo større chance er der (måske) for, at én af dem bliver rigtig populær, at læserne og bibliotekerne begynder at efterspørge dig – og at du dermed får foredrag (som du jo også tjener penge på).

Jeg mener ikke, at en bog nødvendigvis bliver bedre af at være 10 år undervejs. Rigtig mange super gode bøger er skrevet hurtigt. Rigtig meget kunst er sikkert lavet i ét vanvittigt inspireret øjeblik.

Men bemærk at hurtigt ikke betyder sjusket. For hvis din ene bog er sjusket, er der chance for, at læseren heller ikke gider læse din næste bog. Så vær altid grundig i dit arbejde.

Men hvis du er effektiv og arbejder støt og roligt på at få skrevet på dine bøger hver gang du har mulighed for det, så vil antallet af titler efterhånden stige. Og det samme vil din mulighed for at leve af bøgerne.

3- Lev af alt det rundt om bøgerne.

Skrivekurser, foredrag, manuskriptlæsning, oversættelsesvirksomhed, forlagsarbejde, ugebladsnoveller, journalistiske artikler, blogging.

Der er rigtig mange måder at leve af ord. Så snart du har udgivet én (god) bog, har du “vist dit værd”.

Så er du forfatter og kan tilbyde foredrag om din bog. Du kan læse mine tips til at holde foredrag her. 

Det kan også være, at du ved en masse om skrivning. Så er det oplagt at tilbyde skrivekurser. Det har jeg også skrevet et indlæg om, hvordan du kommer i gang med.

Og hvis du helst bare vil leve af at skrive, kan du måske blive tekstforfatter, skrive ugebladsnoveller eller oversætte andres bøger. Eller starte din egen blog – det kan der faktisk også være penge i.

Sådan gjorde jeg

Der er ikke nogen af de tre muligheder der er bedst. Og for at være helt ærligt tror jeg, at det er de færreste forfattere, der aktivt beslutter sig for én af dem.

De fleste ser, hvad der byder sig og napper så det, der virker interessant.

Sådan gjorde jeg også selv. Da min første bog udkom, var jeg stadig under uddannelse og fik SU. I starten havde jeg et studiejob i en boghandel, men på mit sidste studieår havde jeg så mange skrivekurser ved siden af studiet, at jeg sagde boghandlerjobbet op.

Da mit studie var slut, tog jeg alt hvad jeg kunne få af skrivekurser og foredrag samt skrev bøger og ugebladsnoveller på livet løs – og på den måde kom jeg til at leve af mit forfatterskab.

I dag har jeg udgivet 29 bøger for børn og unge og mine bibliotekspenge rækker heldigvis et godt stykke. Jeg skal dog stadig skrive nye bøger og holde foredrag for at få det hele til at løbe rundt. Men det er jo også mit arbejde, som jeg elsker!

Jeg er meget taknemmelig for, at jeg kan leve af min passion for ord.

Og det er faktisk også derfor, at jeg skriver disse blogindlæg: Fordi jeg rigtig gerne vil hjælpe dig med også at komme til at leve af din passion for at skrive.

Drømmer du selv om at blive fuldtidsforfatter?

Ps. Måske vil du også gerne læse dette indlæg på min anden blog om hvordan man kan leve af sin passion. Det linker videre til en masse andre indlæg om samme emne.

This Post Has 7 Comments
 1. Hej Camilla, kan du måske hjælpe med en forklaring til hvordan jeg lavere en e-bog. Altså et program der laver min word fil om til en ebog ?

  Jeg markedsfører selv via egen website så er ikke inde over et forlag

  Jeg synes kun jeg kan finde pdf som det man bruger til at lave e bøger?

  Vh Charlotte

  1. Hej Charlotte

   Tak for din besked. Jeg må desværre være dig svar skyldig – jeg ved intet omkring processen med at lave en e-bog. Men mon ikke der findes en guide til det på Youtube?

   Mh Camilla

 2. Hej Camilla
  Læser du andre bøger imens du skriver på din egen? Vh Vicky og tak for din fantastisk gavmilde blog

  1. Hej igen,
   Ja, jeg læser rigtig mange bøger, og gerne i samme genre. Jeg kan godt lide at få inspiration og godt sprog fra andre bøger 🙂

   Mh Camilla

   1. Kære Camilla,
    Tusind tak for dine guide og inspiration på bloggen .
    Jeg har skrevet en bog om epilepsi. Uden at jeg vidste det på forhånd har en anerkendt forfatter i Norge skrevet om samme emne. Vores titler på bøgerne minder om hinanden .
    Hans hedder “ Rudi og møgmonsteret” , den idé jeg havde til min titel er” Møgmonsteret”. Er det ok at to titler er så end?
    De bedste hilsner,
    Camilla

    1. Hej Camilla.
     Tak for din besked. Jeg ved, der findes en lov om titelbeskyttelse, men jeg ved ikke præcis, hvad den siger. Det er noget med, at to titler ikke må kunne forveksles, så vidt jeg husker. Men måske er det anderledes, når den ene titel er norsk? Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke ved det. Men i første omgang synes jeg bare du skal skrive videre på bogen og forsøge at få den antaget – det sker ofte, at forlaget vælger en helt anden titel til bogen, når den udkommer 🙂

     Mange hilsner Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.