3 tips til at holde forfatterforedrag for børn

Forfatterforedrag for børn

Skal du holder forfatterforedrag for børn? Så kommer Camilla Wandahl med 3 tips, der hjælper dig med at fange børnenes interesser. Foto: Finn Due/AP

Jeg har efterhånden holdt rigtig mange forfatterforedrag for børn siden min første bog udkom i 2009. Og heldigvis har jeg lært noget af hvert eneste foredrag.

I serien Foredragsskolen kommer jeg med mine allerbedste tips til forfattere, lærere og bibliotekarer, der planlægger og afholder forfatterbesøg. Dette er første indlæg i serien.

Forfatterbesøg for BØRN

Børn er jo en kræsen målgruppe, og det er tydeligt MED DET SAMME, hvis man ikke fanger dem. Men NÅR man fanger dem, er de verdens mest givende målgruppe at arbejde med. For der skal ikke ret meget til, før de nærmest bliver “fans” og stiller de sjoveste spørgsmål til ens bøger. Og hvilken forfatter bliver ikke lidt smigret over en lang autografkø efter sit foredrag?

Dette indlæg er til dig, der står som ny forfatter og skal planlægge dit første forfatterforedrag. Eller til dig, der allerede har holdt nogle forfatterforedrag, men ærlig talt synes, det er svært at fastholde børnenes interesse.

Her kommer jeg nemlig med mine 3 bedste tip til at holde forfatterforedrag for børn:

1. Sådan fastholder du børnenes interesse

Børn er super selektive. Selvfølgelig er de høflige til en vis grad og vandt til at sidde stille og lytte i skolen. Men hvis de ikke synes, du er interessant at høre på, skal du nok opdage det. Derfor er det ret smart at lære nogle måder at fastholde børnenes interesse.

Se på børnene, hvordan reagerer de på det du siger? Hvis de virker interesserede, stiller spontane spørgsmål eller er opslugte, så har du fat i noget, de synes er spændende. Hvis de ormer sig rundt på gulvet, hvisker eller tager deres mobiler frem, så keder de sig.

Dit foredrag handler ikke om dig og dine bøger, men om børnene

Det allervigtigste er at være 100% i øjenhøjde hele tiden.

Tal om ting, der interesserer børnene. Tal om deres hverdag, deres problemer, deres oplevelser. Altså ikke deres konkrete hverdag, men den de kender – med afsæt i dine egne bøger. Sæt dig lidt ind i, hvilken musik de hører og hvad der er moderne, så dine referencer ikke er gammeldags.

Hvis du skriver fantasy, er det selvfølgelig en lidt anden sag, men selvom du skriver om drager og sørøvere, skal du stadig tale ind i børnenes hverdag og interesser. Du kan fx henvise til film og bøger om samme emner, som de allerede kender og synes er seje.

Men først og fremmest skal du huske, at foredraget ikke handler om dig og dine bøger – det handler om børnene! De allerbedste foredragsholdere er dem, der får børnene til at føle sig helt vildt set og hørt, og samtidig giver dem læselyst. Det er selvfølgelig svært og kræver øvelse, men det kan læres!

Skal jeg så slet ikke fortælle om mine bøger? JO! Det er jo det, du er hyret til. Men du skal gøre det med fokus på børnenes hverdag, og du skal vælge din vinkel ud fra børnenes interesser.

2. Sådan vælger du vinklen på dit foredrag

Det er fedt, hvis du kan finde en god indgangsvinkel til dit foredrag. Finder du en rigtig god én, kan du bruge den igen og igen, selvom du har forskellige bogtitler med.

Det kan være noget om, hvordan du selv blev forfatter. Noget fra din barndom, eller noget der får dig til at skille dig ud fra mængden.

Hver gang jeg skal holde foredrag om Søstre på De Syv Have, indleder jeg fx med at fortælle om den første Wandahl, der gik i land i Sønderjylland – og var en vaskeægte sørøver! (nå ja, kaperkaptajn, men så lærer de da også et nyt ord).

Det er en unik historie, der fanger børnene med det samme og kobler bogen sammen med mig. Og når jeg så går i gang med at fortælle om serien, har jeg allerede deres “goodwill”. Derefter lægger jeg vægt på alle monstrene og magien, for det har jeg opdaget holder både drenge og piger super fanget.

Du behøver altså ikke fortælle kronologisk om hverken dit liv, dine bøger eller handlingen i de enkelte bøger. Det er meget bedre, at du vælger en vinkel, der interesserer børnene, og bygger foredraget rundt om den.

Hvad er unikt for dig som forfatter? For dit liv? Eller for dine bøger?

Måske skal du afprøve flere forskellige historier og afsæt, før du finder den perfekte. Men så er du også godt klædt på til at vinkle rigtig mange foredrag fremadrettet.

En anden fordel ved at have en (eller flere) faste indgange og vinkler på dine foredrag er, at du føler dig sikker ligeså snart du har sagt første sætning. For den historie har du jo fortalt mange gange før! Også selvom du tilpasser den lidt hver gang, så den passer til dit publikum.

3. Sådan fortæller du om dine bøger, så børnene gider lytte

Men du bliver selvfølgelig hverken hyret til at tale om børnenes interesser for musik, dansk og fodbold – eller om din slægt og den første Wandahl, der gik i land.

Du bliver hyret til at tale om dine bøger. 

Så det skal du selvfølgelig! Og måske skal du også læse højt?

Planlæg på forhånd, hvilke(n) bøger, du vil tale om. Lav gerne et powerpointshow, så børnene kan se forsiderne, mens du taler. Men ikke et langt, indviklet show! Har du en bogtrailer ligesom Nicole Boyle Rødtnes, kan den fint inkorporeres i powerpointshowet.

Når du vælger bøger fra dit forfatterskab, så tænkt på din målgruppe. Er det fire klasser fra mellemtrinnet, så husk at nogen af de 10årige, kun lige har knækket læsekoden og nogle af de 12årige kan læse voksenbøger. Du bliver nødt til at ramme flest muligt, for at de ikke keder sig!

På samme måde må du ramme begge køn. Det er selvfølgelig lidt svært, hvis alle dine bøger er klassiske “pigebøger” – men ikke umuligt! Fx griner drengene lige så meget som pigerne, når jeg fortæller om Alt om at være pige og Til min bedste veninde i verden. Det handler alt sammen om vinklen!

Hvilke bøger skal jeg fortælle om?

Hvis du kun har udgivet én bog, giver det selvfølgelig sig selv. Har du, som jeg, et større forfatterskab, må du spørge den, der hyrer dig. Og rigtig ofte har du frie hænder til at vælge.

Jeg vælger 1-3 bøger/serier, der passer til målgruppen. Når jeg fortæller, hvad de handler om, så forsøger jeg at undgå lange referater og oplæsninger. I stedet tager jeg udgangspunkt i det, der umiddelbart vil fange børnene – fx monstrene, magien eller en pinlig scene. Så fortæller jeg ud fra det og læser som regel også noget højt fra en eller flere action-agtige eller sjove scener.

Er du bange for at afsløre for meget af handlingen? Det skal du ikke være. Det er min erfaring, at jo mere, børnene får at vide, jo hellere vil de læse bogen!

Engang så jeg Mette Finderup læse hele første bind af Sværdets Mester (inkl. slutningen) op på Bogforum. Og børnene ville alligevel gerne købe bogen! Dét lærte jeg meget af.

Husk, at du er der for at underholde og motivere til læselyst – ikke for at sælge dine bøger. Og det gør du altså bedst ved at give en god bid af bogens handling væk!

Jeg håber, at du er blevet inspireret til, hvordan du skal planlægge dit eget forfatterforedrag. Hvis du har nogle konkrete spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor, så skal jeg svare efter bedste evne! Du kan også sende mig en mail her.

Jeg lover at vende tilbage med endnu flere tips i Foredragsskolen. Jeg har rigtig mange idéer til serien, som jeg glæder mig til at dele med jer. Men hvis der er noget helt bestemt, du gerne vil høre om, er du velkommen til at foreslå det i en kommentar.

Hvad er dit bedste tip til at holde forfatterforedrag for børn? 

This Post Has 4 Comments
  1. rigtig gode pointer. jeg er helt enig og har set dig holde foredrag og ved at du fanger børn og barnlige sjæle lige med det samme. Kunne være fedt at få tips til at overvinde nervøsitet ved at holde foredrag. Vh Emil, B&U-forfatter

    1. Hej Emil. Tak for din ros:-) Og for din idé – jeg vil helt sikkert overveje et indlæg om at overvinde sin nærvøsitet, når man skal holde foredrag! Mh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.